Dr. Nienke van der Voort, onderzoeker bij het Inholland-lectoraat GGZ-verpleegkunde heeft de Anna Reynvaan Wetenschapsprijs 2016 in de wacht gesleept. Dit met een van de publicaties over haar onderzoek naar de effectiviteit van ‘collaborative care’ voor patiënten met een bipolaire stoornis. De prestigieuze prijs wordt jaarlijks uitgereikt voor het beste wetenschappelijke artikel binnen het vakgebied van de verpleegkunde, geschreven door een Nederlandse verpleegkundige. Dat meldt het vakblad Nursing.
Van der Voort promoveerde met haar proefschrift ‘Collaborative care for patients with bipolar disorder’. Dit project kwam tot stand in een samenwerking tussen het lectoraat GGZ Verpleegkunde van Hogeschool Inholland, GGZ inGeest/Vumc en Dimence.
Collaborative care is een samengestelde behandeling, waarbij systematische samenwerking tussen de patiënt, diens naasten en alle betrokken hulpverleners wordt gecombineerd met op zelfmanagement gerichte deelbehandelingen. De verpleegkundige fungeert hierbij als casemanager en coördineert de zorg. De effectiviteit van het programma werd onderzocht in een experimentele studie. Verbetering ten opzichte van de gebruikelijke zorg werd gevonden op het beloop van de symptomen: patiënten die collaborative care kregen bleken korter depressief te zijn dan patiënten in de controlegroep. Bovendien waren de depressieve klachten minder ernstig, bij de meting na twaalf maanden. Tevens werden er verschillen gevonden op functioneren, ten gunste van collaborative care.
Het onderzoek levert een belangrijke bijdrage aan het Inholland-onderzoeksthema ‘De Gezonde Samenleving’ waarin het onderwerp ‘zelfmanagement’ een belangrijk aandachtsgebied is. Aan de Anna Reynvaanprijs is een geldprijs van 5000 euro verbonden, te besteden aan een studiereis of stage.
© Nationale Onderwijsgids