Leerlingen op middelbare scholen hebben in 2014 bijna altijd les gekregen van een bevoegde docent. Een kleine 95 procent van de lessen werd gegeven door een voor het vak bevoegde docent of een leraar in opleiding. Dat schrijft staatssecretaris Dekker van Onderwijs vandaag in een brief aan de Tweede Kamer. Dit meldt Rijksoverheid.
De cijfers komen uit de laatste integrale personeelstelling onderwijs (IPTO 2014). Dekker gaat de komende tijd inzetten op het behalen van 100 procent bevoegd gegeven lessen. Uit het onderzoek blijkt dat de verschillen per regio, vak en onderwijstype groot zijn. De meest bevoegde lessen worden gegeven in Parkstad Limburg. In de regio’s Rivierenland en Gooi- en Vechtstreek is het aantal onbevoegd gegeven lessen het hoogst. Op het vwo wordt bijna 97,4 procent van de lessen gegeven door een voor het vak bevoegde docent of een leraar in opleiding. Op de havo ligt dat percentage op 96,5 procent, in het vmbo is dat 91,6 procent.
Bij de vakken lichamelijke opvoeding, geschiedenis, en Frans staat er bijna altijd een gediplomeerde docent voor de klas. In het combinatievak natuur- en scheikunde wordt juist het meest onbevoegd (9,7 procent) les gegeven. Ook bij andere technische vakken als techniek en wiskunde staat relatief vaak een onbevoegde docent voor de klas. Studenten die een educatieve master gaan volgen voor een vak als wiskunde kunnen aanspraak maken op een financiële tegemoetkoming.
In het Nationaal Onderwijsakkoord hebben minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker met de sociale partners in het onderwijs afgesproken dat in 2017 elke onderwijsgevende bevoegd is voor het onderwijs dat hij of zij geeft en geregistreerd staat in het Lerarenregister. Alleen bevoegde leraren kunnen zich inschrijven bij het register. Met registratie in het Lerarenregister laten leraren zien over de juiste papieren te beschikken, werk te maken van hun professionele ontwikkeling en op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in hun vakgebied.
© Nationale Onderwijsgids