Logo_logo_logo_beeldmerk_eu-voorzitterschap_2016

Minister Bussemaker van Onderwijs heeft de gastcollegereeks ‘Over Europa’ afgesloten met een interactief werkcollege. Een groep van 25 (beginnend) docenten en studenten verzamelden zich in de faculteitskamer van het Langeveldgebouw van de Universiteit Utrecht. Het onderwerp van het college was ‘het moeilijke gesprek in de klas na heftige gebeurtenissen’. Dat meldt Rijksoverheid.

Door gebeurtenissen zoals de aanslagen in Parijs is radicalisering en polarisatie onder jongeren een belangrijk thema in Europa. Onderwijs kan een grote invloed hebben bij het voorkomen van radicalisering van jongeren. Bussemaker ging hierover in gesprek met de aanwezigen. Hoe gaan zij bijvoorbeeld om met de heftige standpunten die sommige leerlingen uiten in de klas?

De studenten en docenten brachten elk een casus uit de praktijk mee. Zoals bijvoorbeeld een leerling die aangesproken werd met ‘zwarte piet’ en scholieren die niet over homo’s wilden praten in de klas. Uiteindelijk werd er dieper ingegaan op het voorbeeld waarbij leerlingen een minuut stilte op hun school verstoorden. De herdenking was een initiatief van de school naar aanleiding van de aanslag in Parijs (Bataclan). Maar hoe reageer je als docent, als leerlingen zich op deze manier uiten? Streng optreden, of juist je emotie laten zien? Er werd flink gediscussieerd.

“Burgerschap is in het onderwijs heel belangrijk”, sloot Bussemaker af. “Ik snap dat het voor beginnende docenten heel lastig is om met deze onderwerpen om te gaan. Het kan erg confronterend zijn. Maar we willen deze groep niet verliezen, en een leraar kan echt het verschil maken. Weet dat waar het mogelijk is, ik en mijn collega’s jullie ondersteunen.”

Tijdens het Nederlands EU-voorzitterschap gaven verschillende bewindspersonen gastcolleges aan scholieren en studenten. In het kader van ‘een Unie die verbindt’ vertelden zij over hun werkzaamheden tijdens het voorzitterschap. Minister en vicepremier Asscher van Sociale Zaken trapte de collegereeks af met een persconferentie aan schoolkrantredacties in het Europagebouw.

© Nationale Onderwijsgids