Normal_vrouw_werk_student_personeel343

Veel MR-leden vinden het lastig ouders, collega’s en leerlingen te interesseren in het medezeggenschapswerk. De MR is verplicht zijn achterban te informeren, maar het is ook belangrijk om te weten wat er leeft en om input te krijgen. Hierdoor neemt het draagvlak van de MR toe en ook de kwaliteit van de besluitvorming kan hierdoor verbeteren. InfoWMS biedt daarom op de website een handreiking en tipboek met ideeën om de betrokkenheid van de achterban vergroten.

Er zijn verschillende manieren om de betrokkenheid van de achterban te vergroten. De projectgroep Versterking Medezeggenschap raadt aan verder te denken dan dan de geëigende middelen. In plaats van een bericht op het mededelingenbord of de schoolnieuwsbrief kan de MR bijvoorbeeld een eigen Facebook-pagina aanmaken. Ook is het het advies om zichtbaar te zijn op bijeenkomsten van de school, de ouderraad en de leerlingenraad en ouders en collega’s te benaderen die specifieke kennis en kunde hebben persoonlijk met de vraag of zij de MR tijdelijk willen ondersteunen. Enquêtes en peilingen houden onder ouders, leerlingen en collega's zijn daarnaast een goede manier om op de hoogte te blijven van wat er speelt.

Medezeggenschapsraden en ondersteuningsplanraden kunnen zich ook in 2017 weer samen met hun bestuurder aanmelden voor een Quickstart Medezeggenschap bij het project Versterking medezeggenschap. Voor deze training is subsidie beschikbaar van het ministerie van Onderwijs. Er vindt altijd een intakegesprek plaats om de training zo goed mogelijk op de wensen van de aanvrager af te stemmen. Meer informatie op www.infowms.nl.

Het project Versterking medezeggenschap is een initiatief van alle bij medezeggenschap betrokken onderwijsorganisaties (besturen, personeelsvakorganisaties, ouderorganisaties en de leerlingenorganisatie) en richt zich op medezeggenschapsraden en bestuurders in het primair en voortgezet onderwijs.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids