Normal_recht_rechtzaak_rechtsgebouw

De voormalig directeur van Stichting Primair Onderwijs Zundert (SPOZ) die bijna anderhalve ton verduisterde, heeft een taakstraf opgelegd gekregen van de rechter. Het Openbaar Ministerie had een jaar celstraf geëist, waarvan drie maanden voorwaardelijk, maar daarin ging de rechter niet mee. De rechtbank versoepelde de straf omdat de oud-directeur oprecht spijt betuigde en geen strafblad heeft. Dit meldt Telegraaf.

De 53-jarige Rob van den B. drukte in vijf jaar tijd zo'n 143.000 euro achterover van de scholenstichting. Hij had twee pinpassen van de stichting in zijn bezit waarmee hij privé-uitgaven deed. Hij besteedde het geld onder meer aan kleding en hotels. De directeur kwam er jarenlang mee weg doordat er weinig controle was op de financiën die hij namens SPOZ afhandelde. Zo blijkt dat hij veel declaraties zelf aftekende. Ook verdeelde hij zijn uitgaven over diverse grootboekrekeningen, zodat de uitgaven niet opvielen. Een externe controleur ontdekte de fraude uiteindelijk door de verschillende uitgaven met elkaar te vergelijken.

Van den B. werd in november 2014 geschorst en daarna vrijwel meteen ontslagen. Het feit dat de man zijn baan kwijtraakte en nu moet rondkomen van een uitkering nam de rechter mee in de beslissing voor een minder zware straf. De man heeft de maximale taakstraf van 240 uur opgelegd gekregen, met een voorwaardelijke gevangenisstraf van een half jaar. Ook moet hij het verduisterde geld terugbetalen.

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids