Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

Tachtig procent van de basisscholen heeft problemen met het vinden van een vervanger, 13 procent kan geen leerkracht vinden om een vacature te vervullen. Het voortgezet onderwijs wringt zich in bochten om de vervangingsproblemen op te lossen door onbevoegde leraren in te zetten of het lesaanbod aan te passen. Dit blijkt uit enquêtes van de Algemeen Onderwijsbond (AOb) onder haar leden, zo meldt de bond.

Acht op de tien scholen kan vaak geen vervangers vinden als een leraar uitvalt. Ook wordt het steeds moeilijker om een vaste vacature meteen opgevuld te krijgen. Met name in de Randstad zijn er grote problemen. Afgelopen week meldde ook vacaturesite Meesterbaan een grote toename van het aantal onderwijsvacatures in vergelijking met de jaren ervoor. Ook in het speciaal onderwijs is het moeilijk invallers te vinden en zijn de vacatureproblemen groot. Dit blijkt uit een enquête onder bijna tienduizend AOb-leden.
 
In het voortgezet onderwijs kunnen drie op de tien scholen vaak geen invallers vinden. Dat percentage lijkt mee te vallen, maar middelbare scholen gaan verschillend om met uitvallende docenten. Zo worden leerlingen regelmatig naar huis gestuurd als hun docent ziek is, worden onbevoegde docenten ingezet of wordt er zelfs gesneden in het lesaanbod. De grootste problemen doen zich voor bij de exacte vakken, maar steeds vaker ook bij de talen. Op het vmbo worden er vaak meer leerlingen in een klas gezet, maar dat kan tijdens de praktijklessen voor gevaarlijke situaties zorgen. Dit blijkt uit een enquête onder 4.400 AOb-leden. 
 
AOb-voorzitter Liesbeth Verheggen vindt het onbegrijpelijk dat in het regeerakkoord het woord lerarentekort niet eens voorkomt. “We wisten dat het tekort eraan kwam, en de politiek doet niets. Het is echt hoog tijd dat er een deltaplan komt om de onderwijskwaliteit hoog te houden. Ik hoop dat de Tweede Kamer bij de begrotingsbehandeling van onderwijs volgende week het kabinet daarvan kan overtuigen.” 
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids