Normal_moe_vermoeid_student_slapen_bezorgd_hoofdpijn_stress_burnout

Ondanks dat het aantal burn-outs in Nederland lijkt toe te nemen, scoren we op Europees niveau beter dan 35 andere landen. Uit een studie van Utrechtse hoogleraar Wilmar Schaufeli onder 35 landen in Europa blijkt dat Nederlandse werknemers het minst vaak kampen met een burn-out. Werknemers in Frankrijk, Slovenië en Luxemburg hebben het meeste last van deze vorm van mentale uitputting. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Ook niet EU-landen als Turkije, Albanië, Macedonië, Servië en Montenegro scoren slechter dan Nederland. Uit de studie blijkt dat burn-outs vaker voorkomen in economisch slecht presterende landen waar mensen meer moeten werken om rond te komen.
 
“In Nederland hebben we soms het idee dat we collectief last hebben van een burn-out. Maar dat Nederland met afstand met laagst scoort, is toch wel bijzonder”, aldus Schaufeli. Voor het onderzoek zijn 44.000 werknemers ondervraagd en moesten ze antwoord geven op de stelling ‘ik voel me uitgeput aan het einde van de werkdag’.
 
Vorig jaar deden Nyenrode en Intermediair onderzoek naar burn-outs in Nederland. 72.000 mensen werden ondervraagd over hun ervaringen met een burn-out. 15 procent van de vrouwen zei er weleens last van te hebben gehad, tegenover 9 procent van de mannen. 94 procent van de ondervraagden met een burn-out bleek hiermee gediagnosticeerd te zijn door een huisarts of bedrijfsarts. Het aantal Nederlanders met deze psychische beroepsziekte is in vier jaar tijd met 2,2 procent gestegen.
 
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids