De griep is weer in het land. De vorige griepepidemie duurde van eind december 2017 tot eind april 2018: een verdubbeling ten opzichte van de gemiddelde epidemie van negen weken. De maandenlange griepgolf leidde tot een hoog ziekteverzuim in het onderwijs en de zorg. Scholengemeenschappen en de gemeente Amsterdam zijn naar aanleiding hiervan begonnen met experimenten met de griepprik.
In een poging om het ziekteverzuim onder leraren dit keer te beperken, gaven de Scholen voor Persoonlijk Onderwijs (SvPO) docenten een vergoeding van 405 euro als ze de griepspuit haalden. De meerderheid van de docenten is op het aanbod ingegaan. In totaal werken er 111 docenten bij de SvPO, daarvan haalde 69 procent de griepprik. Ook de gemeente Amsterdam stimuleerde leerkrachten actief om de griepprik te halen. Leraren in het basis- en voorgezet onderwijs en op mbo-scholen konden zich kosteloos laten inenten bij de GGD. Hier werd beduidend minder gebruik van gemaakt. Slechts 211 leerkrachten haalden de griepprik, maar 2,1 procent van de hele doelgroep.
De SvPO en het Amsterdamse stadsbestuur zien een verplichting van de griepprik voor docenten niet zitten, maar in de zorgsector wordt er wel over nagedacht. Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid laat nu onderzoeken of de griepprik verplicht kan worden voor mensen die werkzaam zijn in de zorg. Vooralsnog is de vaccinatiegraad onder het zorgpersoneel laag, slechts 13 procent haalt de griepprik. De FNV Zorg en Welzijn is geen voorstander van een mogelijke verplichting en experts op het gebied van gezondheidsrecht zijn sceptisch over de juridische haalbaarheid ervan.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids / Anne Floor Lanting