Normal_film

Vorige week werd filmdocent Malu Sanders van het 4e Gymnasium in Amsterdam uitgeroepen tot Filmleraar van het Jaar. Eén schooljaar lang zal zij het boegbeeld zijn voor filmeducatie in het onderwijs. Aandacht voor beelden is belangrijker dan ooit, vindt Sanders: “Je wordt tegenwoordig overspoeld met beelden, op televisie en internet, op je telefoon. Het is heel belangrijk dat jongeren leren daarmee om te gaan.”

Malu Sanders ontwikkelde zelf het lesprogramma voor de doorlopende leerlijn van de lessen film voor de klassen 1 tot en met 6 van het 4e Gymnasium, en ze vormt het epicentrum van het filmonderwijs op haar school: ze organiseert en coördineert filmvertoningen in en buiten school, neemt haar leerlingen mee naar filmfestivals, helpt leerlingen hun eigen films te ontwikkelen en begeleidt ze naar het Nationaal Filmfestival voor Scholieren en internationale jongerenfilmfestivals.

Via het Netwerk Filmeducatie – dat de verkiezing van de Filmleraar van het Jaar mede organiseert – werkt Sanders aan de uitwaaiering van filmeducatie in het onderwijs, want dat is volgens haar zeker niet alleen geschikt voor gymnasia. “Filmeducatie is juist iets voor iedereen: films maken en nadenken over hoe je een film maakt en hoe je filmische middelen inzet, dat kan op elk niveau.” Hoe krijgt filmeducatie vorm binnen de lessen van de Filmleraar van het Jaar? Lees het in ons interview met Malu Sanders

© Nationale Onderwijsgids / Harmen van der Meulen