Logo_logo_vereniging_hogescholen_hbo

Gisteren is de strategische agenda  “Samen toekomstbestendige leraren opleiden” aangeboden aan minister Van Engelshoven. De agenda omvat drie kernambities waar de hogescholen de komende jaren aan gaan werken, om onder andere te zorgen voor voldoende leraren voor de klas. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

De strategische agenda lerarenopleidingen werd gisteren tijdens een werkbezoek van minister van Engelshoven aan de Pabo van Fontys hogescholen, in het bijzijn van zij-instromers en Pabostudenten, door Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen, aangeboden aan de minister van onderwijs. 
 
“Het toenemende lerarentekort is een grote maatschappelijke zorg; het is alle hens aan dek”, aldus Limmen. "We kunnen met de klassieke instroom niet langer alleen voldoen aan de vraag  en zetten daarom ook  in op zij-instromers en mensen die in deeltijd hun bevoegdheid willen halen. Ook mensen die al een andere carrière hebben gehad, kunnen in het onderwijs goed op hun plek zijn. Daarvoor gaan we samen met de werkgevers aan de slag. En uiteraard werken we samen aan het imago van de leraar als één van de mooiste beroepen die er bestaan.” 
 

Aanpassing bevoegdheden

De hogescholen willen een aanpassing van het bevoegdhedenstelsel die past bij de diversiteit aan behoeftes uit het werkveld. Voorbeelden hiervan zijn sector overstijgende bevoegdheden voor leraren in bijvoorbeeld tienerscholen, leraren die ingezet mogen worden voor bredere domeinen/leergebieden en de  mogelijkheid te werken met deelbevoegdheden voor specifieke doelgroepen in het onderwijs, bijvoorbeeld als een leraar een tweede bevoegdheid wil halen voor alleen het vmbo. Ook willen hogescholen aan de vraag naar andersoortige onderwijsprofessionals als (didactisch) coaches en groepsleerkrachten voor het vo, kunnen voldoen.
 

Flexibilisering en maatwerk

Hogescholen willen zorgen voor flexibele opleidingen waarin maatwerk  wordt geboden aan zowel leraren in opleiding als zittende leraren. Daarmee enthousiasmeren zij verschillende doelgroepen om het onderwijs in te gaan, waarbij nadrukkelijk ruimte is voor hybride en circulaire loopbanen. Daarnaast stimuleren de hogescholen verdergaande professionalisering en maken routes naar extra (deel)bevoegdheden aantrekkelijker. Ook wil men bij de start van de lerarenopleiding rekening houden met eerder verworven competenties van studenten. De hogescholen steken daarmee blijvend in op flexibele trajecten, voor onder andere de zij-instromers.
 

Samen opleiden

Binnen “Samen opleiden en professionaliseren” werken hogescholen en basis-en middelbare scholen intensief samen aan het opleiden en doorlopend professionaliseren van leraren. Dit levert een belangrijke bijdrage aan de kwaliteit van leraren en draagt bij aan minder uitval van startende leraren. Hogescholen werken daarnaast aan meer mogelijkheden voor differentiatie en specialisatie, waarbij een leraar niet van alle markten thuis hoeft te zijn en hogescholen meer onderwijs op maat kunnen aanbieden.
 
Door: Nationale Onderwijsgids