Na de zomer gaat in vijf steden een experiment van start waarbij onbevoegde professionals voor de klas komen te staan. In Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Utrecht, Den Haag en Almere zal een dagdeel per week iemand voor de klas staan die bijvoorbeeld gespecialiseerd is in computers of muziek. Jelmer Evers van de Algemene Onderwijsbond vindt dat alleen bevoegden voor de klas zouden moeten staan. Dit meldt EenVandaag.
Het experiment vormt een creatieve oplossing voor het aanhoudende lerarentekort in het basisonderwijs. Scholen zijn soms genoodzaakt om kinderen naar huis te sturen of te verdelen over andere klassen. Door onbevoegde professionals een paar uur per week les te laten geven, kan dit probleem mogelijk deels worden opgelost.
Scholen screenen deze tijdelijke docenten wel door het opvragen van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Ze mogen maandelijks maximaal 22 lesuren maken en mogen geen kernvakken geven. De medezeggenschapsraad van iedere school moet akkoord gaan met de professional voordat deze voor de klas staat.
Permanente oplossing lerarentekort
Hoewel Jelmer Evers van de Algemene Onderwijsbond tegen onbevoegden voor de klas is, snapt hij wel dat er niet genoeg docenten zijn om vijf dagen per week les te geven. Hij hoopt snel op een noodplan dat het lerarentekort permanent oplost.
Door: Nationale Onderwijsgids