Pleidooi voor schrappen eindtoets: 'laat nu meer zien wat een leerling níet kan'

Schoolbesturen in Rotterdam pleiten voor het tijdelijk afschaffen van de citotoets voor groep 8. In plaats daarvan willen ze bijvoobeeld een niveau-toets. “Citotoetsen laten nu meer zien wat een leerling níet kan.” Dit meldt het Algemeen Dagblad.

Vanwege opgelopen achterstanden vinden de schoolbesturen dat niet naar de kennis van de kinderen uit groep 8 moet worden gekeken, maar naar wat ze kúnnen. Zo pleit Rolf van den Berg, bestuurder van Kind en Onderwijs met 25 Rotterdamse basisscholen, voor een niveautoets. “Bij een Cito wordt gekeken naar wat de kinderen op dat moment weten. De kennis wordt getest. Terwijl daar nu juist gaten in vallen bij sommige kinderen. Een niveautoets is waardevoller, omdat die laat zien wat de potentie is van een kind. Ook Ton Groot Zwaaftink, bestuurder van RVKO met 67 basisscholen in Rotterdam, vindt het onverstandig om de citotoets te laten doorgaan: “Die laat eerder zien wat een kind niét kan.”
 
De Rotterdamse onderwijswethouder Said Kasmi vindt het wel belangrijk dat er wel gewoon een eindtoets wordt afgenomen, juist in het kader van onderadvisering waar veel Rotterdamse leerlingen mee te maken hebben. “Het is een objectief instrument waarmee het oorspronkelijke schooladvies van de leerkracht nog naar boven kan worden bijgesteld.” Dit laatste vindt Ton Bestebreur van CVO met 37 middelbare scholen ook belangrijk. Hij pleit er dan ook voor de eindtoets doorgang te laten vinden, maar dan wel “met wijsheid bezien”. Hiermee kan onderadvisering worden voorkomen, denkt hij.
 
Door: Nationale Onderwijsgids