Onderwijsminister Dennis Wiersma wil dat scholen private bijlessen, eindtoets- en examentrainingen en huiswerkbegeleiding ontmoedigen. De scholen promoten dat nu vaak en daar moeten ze mee stoppen volgens Wiersma. “Betaald aanvullend onderwijs leidt tot kansenongelijkheid en zou niet nodig moeten zijn.” Dat meldt de AOb.
In Nederland groeit het aanvullend onderwijs al jaren heel hard. Een rapport van SEO Economisch Onderzoek uit 2019 maakte duidelijk dat een kwart van de leerlingen op basis- en middelbare scholen gebruik maakt van betaald schaduwonderwijs.
Bijlessen en huiswerkbegeleiding
In een brief aan de Tweede Kamer laat Wiersma weten dat de meeste scholen een goede afweging maken over de inzet van private bureaus. Hij kent echter ook voorbeelden van scholen die hun website of open dag gebruiken voor het promoten van bijlessen en huiswerkbegeleiding.
Wiersma vindt dat iedere leerling recht heeft op goed onderwijs. “Betaald aanvullend onderwijs leidt tot kansenongelijkheid en zou niet nodig moeten zijn”, schrijft hij.
Aanvullend onderwijs
Begin 2023 verwacht Wiersma nieuw onderzoek naar de verschijningsvormen van aanvullend onderwijs, de ontwikkelingen in de markt en de relatie tussen particuliere aanbieders en bekostigde scholen.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk
Kinderen uit migrantengezinnen zijn gebaat bij een extra zetje in de rug en het kost niets,het is vrijwilligerswerk waar de vrijwilliger op toelegt. Niet alles over een kam scheren.