Geef jij les aan pabo-studenten? Kom dan met je collega’s op 10 maart 2023 naar de jaarlijkse Natuur, Wetenschap en Techniekconferentie in Egmond aan Zee. Er is dit jaar namelijk door SLO, in samenwerking met het pabonetwerk Natuur&Techniek, in elke ronde een workshop opgenomen die speciaal ontwikkeld is voor pabodocenten. Dat meldt de SLO.
In ronde 1 trappen Erwin Groenenberg en Ellen Rohaan af met een interactieve lezing over buitenonderwijs. Tijdens deze lezing gaan ze met jou het gesprek aan en helpen je verder om stappen te zetten voor onderwijs in een natuurlijke leeromgeving. Na afloop weet je wat de meerwaarde van buitenonderwijs is voor jouzelf en jouw studenten, welke stappen jij kunt nemen om een buitenruimte te realiseren en hoe je vaker en makkelijker buitenonderwijs geeft.
Sustainable development
En wil je meer te weten over de sustainable development goals? Kies dan in ronde 2 voor de workshop van Bea en Pauline Bisseling, eigenaren van BissBiss-Educatie en respectievelijk docent aan de pabo en in het hoogbegaafdheidsonderwijs. Pauline en Bea geven je, na een introductie over de sustainable development goals, allerlei creatieve en probleemoplossende manieren om met studenten aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld met de lesmethode Goals2030, die maatschappelijke wereldthema’s vertaalt in concrete opdrachten voor pabo-studenten en leerlingen in het basisonderwijs.
Workshop of interactieve lezing
In de laatste ronde is er keuze tussen een workshop of een interactieve lezing. De workshop van ArtechLAB draait om de wederzijdse inspiratie tussen kunstenaars en wetenschappers. Op het grensgebied van science, technology, engineering, arts, mathematics (STEAM) ontstaan complexe vraagstukken die vragen om een interdisciplinaire aanpak. Vakoverstijgend onderwijs dus, zijn jouw studenten daar klaar voor?
De interactieve lezing van Anika Embrechts gaat over de begeleiding van startende leerkrachten. Ontdek hoe je jouw pabo-studenten en (startende) leerkrachten kunt ondersteunen om met een gedegen rugzak met kennis en ervaring aan de slag te gaan met W&T-onderwijs. Want hoe kun je het enthousiasme van leerkrachten behouden en hen helpen om – ook in uitdagende periodes in het onderwijs – leerlingen toch te blijven verwonderen met W&T onderwijs?
Andere inspirerende workshops
Natuurlijk zijn er per ronde ook nog tal van andere inspirerende workshops over natuur, wetenschap en techniek in het basisonderwijs. Stel gerust je eigen programma samen. De programmakrant met ruim 30 workshops en lezingen is online beschikbaar.
Door: Nationale Onderwijsgids