Het groeiende lerarentekort in het basisonderwijs heeft allerlei gevolgen. Van tijdelijk grotere klassen, kinderen vaker thuis tot aan onbevoegden voor de klas. De Groeiling, schoolbestuur van 23 scholen in de Groene Hartregio, probeert de ouders daarop voor te bereiden. Dat meldt het AD.
De Groeiling is een schoolbestuur voor primair onderwijs op katholieke en interconfessionele grondslag met 23 basisscholen en 1 school voor speciaal basisonderwijs. De scholen hebben veel moeite om een leerkracht voor de groep te krijgen. Soms heeft dat tot gevolg dat er meerdere leerkrachten voor één groep nodig zijn. In andere gevallen wisselen de leerkrachten in het schooljaar van groep.
Weinig leerkrachten beschikbaar
Het gevolg hiervan is dat de scholen van De Groeiling weinig leerkrachten beschikbaar hebben mocht er een vervanger nodig zijn bij uitval. Het schoolbestuur laat de ouders weten dat er bij ziekte van een leerkracht vaker beroep moet worden gedaan op de ouders. Dat kinderen bij ziekte van een leerkracht thuis ‘moeten’ blijven. “Dat proberen we wel zo veel mogelijk te beperken.”
Dubbele bezetting
Dit jaar verwacht De Groeiling op een aantal kleine scholen groepen te moeten samenvoegen tot klassen met meer dan 35 leerlingen. Ze willen dan gaan werken met een dubbele bezetting. Een bevoegde, ervaren leerkracht en een aspirant leerling. Daarnaast willen ze in sommige kleuterklassen andere combinaties maken met bevoegde leerkrachten en aankomende leerkrachten.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk