Normal_chimney-pipe-from-stainless-steel-on-the-roof-of-t-2021-08-26-17-11-04-utc-min__1_

Na meerdere tijdelijke woningen was Joost van der Brugge (31), leraar van groep 6, wel toe aan een huurwoning voor onbepaalde tijd. Maar betaalbare woningen in de hoofdstad zijn niet 1,2,3 te vinden. Met hulp van de voorrangsregeling voor cruciale beroepen van de gemeente vond hij snel geschikte woonruimte. Hoe werkt de regeling precies? En weten leraren hem goed te vinden? Dat vragen we Joost, en sociaal geograaf Jaap Draaisma (HvA), die onderzoek doet naar de positie van ‘sleutelberoepen’ op de Amsterdamse woningmarkt. 

“In 2021 waren er 706 aanmeldingen. Daarvan kwamen er 531 vanuit de zorg en 175 vanuit het onderwijs”, vertelt Jaap. “217 mensen hebben inmiddels woonruimte. 291 mensen kwamen terecht op een wachtlijst.” Is Jaap tevreden over de cijfers? Dat vindt hij lastig te zeggen. “Het huizenaanbod blijft beperkt.”

Noodoplossing

De onderzoeker ziet de voorrangsregeling nadrukkelijk als noodoplossing. “Het wringt en schuurt aan alle kanten. Want je kunt je ook afvragen of niet meer beroepsgroepen cruciaal zijn. We kunnen ook niet zonder brandweer of schoonmaak. En ook de energietransitie schreeuwt om mensen, net als de bouw.”

Het hele interview met Joost en Jaap lezen? Dat kan hier.

Door: Nationale Onderwijsgids / Bente Schreurs