De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil een bemiddelaar aanstellen om te kijken of het vertrouwen tussen de bond en het personeel kan worden hersteld. Ook moet er een onderzoek komen naar de sociale veiligheid binnen de organisatie, laat een woordvoerder van de AOb weten in een reactie op het bericht dat personeel van de bond het vertrouwen heeft opgezegd in directeur Christa Compas.
Ook eist het personeel in een brief aan het bestuur van de AOb dat een (voorgenomen) reorganisatie per direct wordt stilgelegd. Als de bij de FNV aangesloten onderwijsbond niet voor maandag 23 mei 09.00 uur met een reactie komt, dreigen er acties, staat in de brief van FNV Personeel aan het AOb-bestuur.
Onrust onder het personeel
Volgens de FNV heerst al enige tijd grote onrust onder het personeel over de wijze waarop het bestuur te werk gaat. Ondanks dat de ondernemingsraad nog geen advies heeft gegeven over een reorganisatieplan zou er al op voorgesorteerd worden. "De indruk bestaat dat de or onder druk wordt gezet toch te komen tot besluitvorming en onvoldoende in de gelegenheid is zijn rol te spelen. Collega’s die zich niet kunnen vinden in het huidige proces ervaren dat zij buitengesloten worden en nog belangrijker, dat zij niet zonder consequenties kunnen uitkomen voor hetgeen hen zorgen baart", is te lezen in de brief.
Volgens de vakbond staat de sociale veiligheid binnen de AOb hevig onder druk, is dit meerdere keren aangekaart, ligt er een rapport van de vertrouwenspersoon en is eerder een petitie aangeboden aan het bestuur. Onlangs vond wel een gesprek plaats tussen werknemers en de leiding waarbij nieuwe afspraken zijn gemaakt over bijvoorbeeld een plan van aanpak voor de sociale veiligheid.
Sociale onveiligheid
Dit is door FNV voorgelegd aan de achterban, maar die beschouwt de afspraken als "absoluut onvoldoende". In hun optiek wordt hiermee de concrete aanleiding voor de sociale onveiligheid niet weggenomen. Volgens de FNV komt de sociale onveiligheid door de manier waarop de directeur en de rest van het managementteam de reorganisatie aansturen en uitvoeren.
"Wij zien dat de zorgen bij de medewerkers diep zitten, ondanks onze toezegging dat er geen gedwongen ontslagen zullen plaatsvinden", laat de AOb in een reactie weten. Het onderzoek naar de sociale veiligheid binnen de organisatie wordt volgens de AOb zo snel mogelijk ingesteld. "Verder stellen we voor om een gezaghebbende bemiddelaar te benoemen, die het vertrouwen heeft van beide partijen. Met als doel te onderzoeken of en hoe het wederzijds vertrouwen hersteld kan worden."
Door: ANP