Scholen worstelen tijdens zomervakantie nog steeds met lerarentekort

Scholieren in regio Noord hebben sinds afgelopen vrijdag ook eindelijk zomervakantie. De komende weken zijn alle leerlingen in Nederland vrij. Dat geldt niet voor de schooldirecteuren. Zij moeten ervoor zorgen dat er aan het begin van het nieuwe schooljaar docenten voor de klas staan. Dat meldt de NOS. 

Freddy Weima, voorzitter van de PO-raad, zegt dat er volgens de meest recente onderzoeken een lerarentekort is van ongeveer 9700 fte. Dat zijn bijna tienduizend volledige banen. Vorig jaar rond deze tijd was het tekort ongeveer hetzelfde. Voormalig onderwijsminister Dennis Wiersma gaf toen aan dat het lastig was voor sommige kinderen om vijf dagen naar school te gaan, want er zijn geen leraren voor.

Beroep leraar aantrekkelijker maken 

De Onderwijsraad kwam vorige maand opnieuw met een advies om het beroep leraar aantrekkelijker te maken. In het rapport Schaarste schuurt staat dat minder lesuren voor leerlingen een oplossing kan zijn om het lerarentekort tegen te gaan.  Leerkrachten kunnen namelijk meer leerlingen lesgeven als het aantal verplichte lesuren wordt verminderd.

Taal en rekenen 

Volgens de Onderwijsraad zou het ook een goed idee zijn om onderdelen uit het lespakket niet meer aan te bieden en gewoon te focussen op vakken zoals taal en rekenen, de essentiële vakken om het maar even te zeggen.

Woningtekort 

In de grote steden komt er nog een probleem bij, namelijk het woningtekort. Er is bijna geen betaalbare woning meer te vinden. Ouders van de Waldorfschool kwamen daarbij met een creatieve oplossing. Er was een ouder die een vriend had die weer een huis verhuurde. “Hij wilde dat liever niet aan een expat verhuren, dus zei: doe dan maar een leerkracht”, aldus Sanne van Keulen van de Medezeggenschapsraad. De ouders plaatste een oproep op sociale media met daarin de vacature en het huis erbij.

Er kwamen veel reacties op, maar een ervaren leerkracht zit er nog niet tussen. Dus zoekt de schooldirecteur nog steeds verder, ook nu tijdens de zomervakantie.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk