Als het aan de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) ligt, dan moet de Friese taal weer een volwaardige opleiding worden aan de universiteit. Hierbij zou het niet van belang zijn hoeveel studenten zich aanmelden voor de studie. Dit meldt de Leeuwarder Courant.
Friese taal in bescherming nemen en bevorderen
De Nederlandse overheid is verplicht om de Friese taal in bescherming te nemen en vooruit te helpen. Volgens de KNAW zou de overheid daarom juist een herintroductie moeten doen van de taalstudie Fries, die in 2012 werd afgeschaft.
Groeiend tekort aan leraren Fries
Het aantal leraren dat bevoegd is om de Friese taal te doceren is, mede door de afschaffing van de studie, enorm afgenomen. Daar waar de PvdA en CDA in 2022 nog wilden dat de Friese taal in de wet werd vergrendeld, pleit de KNAW nu voor een ‘status aparte’. Doordat de Friese taal wordt gezien als ‘nationale verantwoordelijkheid’ is de KNAW van mening dat een universitaire opleiding van belang is.
Specialisaties of bijvakken
De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en de Universiteit van Amsterdam (UvA) bieden momenteel al wel specialisaties of bijvakken rondom de Friese taal. Ook NHL Stenden biedt de opleiding to Fries docent. Maar volgens de Akademie van Wetenschappen is het van belang dat er een centrale academische opleiding komt, die zich compleet focust op Friese taal en cultuur. De voorkeur gaat uit naar de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), maar het advies geldt voor alle universiteiten. Voor de opleiding is zeker één fulltime hoogleraar nodig, die samen met wetenschappers genoeg tijd krijgt om de onderwijzen én te onderzoeken.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer