Meester Henk kijkt terug op veertig jaar lesgeven op basisschool

Bij basisschool De Poort in Ten Boer ligt de rode loper uitgerold. Meester Henk Oosterhuis gaat na veertig jaar onderwijs met pensioen. De leerlingen van de groepen 7 en 8 van basisschool De Poort halen meester Oosterhuis thuis op. Dat meldt RTV Noord.

Oud-leerling Jan Bouwkamp rijdt een trekker met een versierde kar tot vlak voor de deur van meester Oosterhuis. Zijn zoon Levi zit nu bij meester Oosterhuis in de klas. Meester Oosterhuis is helemaal verrast en vindt het fantastisch dat hij op deze manier naar school wordt gebracht. Hij stapt in de kar en gaat met een horde fietsende leerlingen achter hem aan naar school.

'Leerlingen iets uitleggen en dat ze het dan uiteindelijk snappen' 

Meester Oosterhuis geniet van de trekkertocht door het dorp. Het allermooiste aan zijn vak vindt hij dat als hij de leerlingen iets uitlegt en zij het uiteindelijk snappen. “Dat vind ik mooi.” De leerlingen vertellen dat de meester ook wel redelijk streng was. “Het is een gezellige en leuke meester, maar soms was hij ook wel streng. Wel op een goede manier hoor.”  Meester Oosterhuis legt uit dat hij wel graag een rustige klas wou.

Directeur van basisschool De Poort, Martin Grasdijk, geeft aan dat Oosterhuis een loyale meester met veel humor is geweest. “Het is bijzonder dat hij veertig jaar heeft lesgegeven en dat ook nog eens op dezelfde school. Dat gebeurt niet zo vaak meer.” Meester Oosthuis heeft in die veertig jaar veel veranderingen gezien, waaronder het krijtbord dat is verdwenen. Daarvoor in de plaats kwam een digibord.

Applaus van leerlingen 

Bij de school klinkt er een luid applaus als de trekker met meester Oosterhuis voorrijdt. Maar de kinderen moeten snel het klaslokaal in en weer aan het weer. Daar komt toch weer even de ‘strenge’ meester Oosterhuis om de hoek kijken.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendok