Docent viel meisjes online lastig en gaf hen seksuele opdrachten

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt, gaat een 44-jarige docent drie jaar de cel in en krijgt hij een beroepsverbod van zeven jaar opgelegd. De docent uit Assen staat terecht voor het plegen van online ontucht en poging tot grooming van een 13-jarig meisje in Limburg. Dit meldt RTV Drenthe. 

In april 2023 zagen de ouders van het 13-jarige meisje seksueel getinte berichten van een 14-jarige jongen voorbij komen op haar telefoon. Tijdens het beeldbellen zag de vader plots dat het helemaal niet om een tienerjongen ging, maar om een volwassen man die zijn dochter seksuele opdrachten meegaf. Hij en zijn vrouw stapten daarop naar de politie, die al snel de man uit Assen aanhield. Hij bleek soortgelijke gesprekken met een ander minderjarig meisje te voeren.

Fysieke ontmoeting

Hij bekende de meisjes via de -inmiddels offline gehaalde- chatsite Omegle te hebben leren kennen. Daarna gebruikten ze Snapchat en WhatsApp. De docent wilde de meisjes graag fysiek ontmoeten, maar dat is door het ingrijpen van de ouders niet gebeurd. Volgens de Assenaar was het nooit de bedoeling om de meisjes in het echt te zien en had hij al helemaal geen seksuele gevoelens voor hen. Hij zou alleen op zoek zijn geweest naar spanning.

Omdat de man 17 jaar ervaring had met lesgeven voor de klas van meisjes met vergelijkbare leeftijden als de meisjes die hij lastigviel, is hij op staande voet ontslagen. De rechter begrijpt zijn redeneringen ook niet helemaal als hij alleen – zoals hij zelf zei – op zoek was naar spanning. “Waarom gaf u zich uit voor een 14-jarige jongen?”, wilde de rechter weten. Daarop antwoordde de docent dat hij ook wel wist dat meisjes het gesprek zouden afkappen als ze wisten dat het om een docent van in de 40 ging. De officier van justitie noemt hem een roofdier dat op zoek was naar jonge meisjes. Er zijn zeker 4.000 afbeeldingen met kinderporno op zijn gegevensdragers gevonden.

Uitspraak

Over twee weken doet de rechter een uitspraak en komt de docent te weten of hij zijn beroep nog mag uitvoeren en de cel in moet.

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky