Gymleraar die aan minderjarige meisjes zat, gaat uiteindelijk korter de cel in

Een gymleraar uit Zwijndrecht heeft van de rechtbank een lagere straf gekregen dan dat het Openbaar Ministerie (OM) eigenlijk voor ogen had. Het OM had zes jaar voor de gymleraar bedacht, maar de rechtbank uit Rotterdam veroordeelde de man tot 24 maanden celstraf, waarvan een jaar voorwaardelijk. Dat meldt het AD.

Een destijds 13-jarige leerlinge werd door de gymleraar seksueel benaderd. Ook bezat de man honderden afbeeldingen van kinderporno. Voor de aanklacht van een ander meisje was er te weinig bewijs. Daarvan werd de gymleraar vrijgesproken.

Schadevergoeding 

Bij het jongste meisje is PTSS vastgesteld. Haar advocaten vroegen daarom twee weken geleden om een schadevergoeding van 5000 euro. De ex-gymleraar van een basisschool moet dit bedrag dan ook zo snel mogelijk betalen.

Overigens ontkent de man nog altijd dat hij het meisje heeft gepenetreerd. Volgens hem had hij altijd zijn onderbroek aan. De rechtbank gelooft de man niet en vindt het verhaal van de tiener betrouwbaarder dan dat van de gymleraar.

Zijn beroep als gymleraar niet meer uitoefenen 

Het vonnis valt nu lager uit omdat de man zo snel mogelijk aan een zedenbehandeling gaat beginnen bij een psychiatrische instelling. De man mag ook drie jaar geen contact zoeken met minderjarigen en zijn beroep als gymleraar niet meer uitoefenen. Eerder was er door het OM al een beroepsverbod van vijf jaar geëist.

Uitspraak 

De advocaten van het slachtoffer zijn het niet eens met de uitspraak. “Het gaat om een leraar en trainer. Dat maakt het zo naar, want de uitspraak is veel minder dan de eis van het OM.”

Het OM kan in hoger beroep gaan en heeft daar twee weken de tijd voor.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk