AOb snapt niet dat Amsterdamse schoolbesturen lerarentekorten accepteren

De Algemene Onderwijsbond (AOb) vindt het onbegrijpelijk dat schoolbestuurders in Amsterdam niet verwachten dat het lerarentekort op te lossen is. Kortom, ze leggen zich neer bij het lerarentekort en richten zich op een hele reeks aan nieuwe initiatieven die op een andere manier moeten zorgen voor behoud van kwalitatief goed onderwijs. Dit meldt het Algemeen Dagblad. 

Op Amsterdamse scholen is er dit schooljaar volop ruimte voor experimenten. Zo krijgen vakdocenten ondersteuning van studenten die geen lerarenopleiding volgen en krijgen ‘shoppende docenten’ geen hogere schaalindeling. AOb-voorzitter Tamar van Gelder gruwelt van die term en zegt dat werkgevers naar zichzelf moeten kijken en zich moeten afvragen waarom ze leerkrachten niet aan zich kunnen binden.

Solidair

Onderwijswethouder Marjolein Moorman van de gemeente Amsterdam stelt dat haar stad zich volop blijft inzetten op het werven van nieuwe en behoud van bestaande docenten, maar dat de afspraak tegen shoppende leerkrachten juist effectief is om problemen tegen te gaan. Ze is blij met de solidariteit tussen besturen en dat ze zich met elkaar verenigen in plaats van concurreren.

'Shoppen' in een andere stad

Natuurlijk erkent Van Gelder ook dat het tekort aan leraren niet zomaar is opgelost en dat Amsterdam daar flinke problemen mee heeft, maar de rest van Nederland ook. De kans bestaat dus dat leerkrachten die ‘shoppen’ hun kans zullen grijpen in Haarlem of Leiden en dan is Amsterdam ze kwijt. Van Gelder pleit voor het weghalen van financiële drempels op de pabo en voor gratis toegang voor zij-instromers. Het beroep moet weer aantrekkelijk worden en dat kan alleen door docenten meer te betalen, vrijheid te geven en hen meer ruimte te geven voor puur lesgeven.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky