Lerarentekort geldt niet voor alle vacatures in het onderwijs

Nederland kampt al jaren met een groeiend lerarentekort. Toch geldt dat niet voor alle vacatures in het onderwijs, zo blijkt uit cijfers van Indeed. Voor maatschappijleer is in de meeste gevallen snel een nieuwe leraar gevonden. Slechts vier procent van de vacatures staat na twee maanden nog open. Dat meldt Indeed. 

Naast docent maatschappijleer zijn voor economie (95 procent na twee maanden), Engels en geschiedenis (beiden 92 procent) de meeste vacatures ook snel vervuld. Ook een vacature als docent in het praktijkonderwijs is relatief vaak (90 procent) binnen twee maanden vervuld. Een docent natuur en techniek is moeilijker te vinden; daarvan staat na twee maanden nog 38 procent van de vacatures open. Andere vakken waar moeilijk een docent voor te vinden is, zijn klassieke talen (26 procent nog open), zorg en welzijn (24 procent) en techniek (23 procent).

Ondersteunende functies 

Ondersteunende functies in het onderwijs, zoals roostermaker (94 procent binnen twee maanden) en coördinator (93 procent) zijn vaak wel snel vervuld.

Baan wisselen binnen het onderwijs 

Voor een land dat kampt met een lerarentekort is het opvallend dat een aantal functies in het onderwijs zelfs de top 10 van snelst gevulde vacatures heeft gehaald. De volledige top 10 is hieronder te zien. Een mogelijke verklaring is dat de zomervakantie wellicht hét moment is om van baan te wisselen binnen het onderwijs. Het feit dat het meetmoment van deze cijfers in de zomermaanden was, verklaart ook de populariteit van de bijbaan in de animatie.

Top 10 snelst gevulde vacatures

  1. Bijbaan animatie
  2. Docent maatschappijleer
  3. Docent economie 1e graad
  4. Docent recht
  5. Pedagogisch sportinstructeur
  6. Medewerker buitenschoolse opvang
  7. Senior facilitair medewerker
  8. Stationsmanager
  9. Coördinator onderwijs
  10. Docent engels 2e graad

Onder de moeilijkst te vullen vacatures vallen onder andere de datacenter-engineer (84 procent stond nog open na twee maanden) en de monteur industrie (82 procent). De vacatures voor een servicemonteur verwarming (80 procent) of gasmonteur (78 procent) staan ook lang open; dat kan komen omdat het nu zomer is. Maar ook klantbeheerders zijn gewild, net als bijvoorbeeld junior fiscalisten; slechts 20 procent van die vacatures waren na twee maanden gevuld. Ook is men naarstig op zoek naar buschauffeurs (76 procent open na twee maanden).

Top 10 moeilijkst in te vullen vacatures

  1. Assistent accountancy & advies
  2. Datacenter engineer
  3. Monteur industrie
  4. Stagiair financieel
  5. Servicemonteur verwarming
  6. Klantbeheerder
  7. Junior fiscalist
  8. Cloud consultant
  9. Gasmonteur
  10. Buschauffeur

Indeed heeft gekeken naar welk percentage vacatures per functietitel meer dan zestig dagen openstond tussen 1 januari 2024 en 2 juli 2024.

Door: Nationale Onderwijsgids