Personeel hoger onderwijs krijgt vrij tijdens protestactie 14 november

Hogescholen en universiteiten hebben hun studenten en personeel opgeroepen om donderdag 14 november te protesteren tegen de aangekondigde bezuinigingen. Personeel krijgt hiervoor vrij en er zijn instellingen die ook de reiskosten vergoeden. Dat meldt Cursor.

Universiteiten en hogescholen maken het voor hun docenten en studenten zo makkelijk mogelijk om te gaan demonstreren tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) heeft recent hun medewerkers toestemming gegeven om onder werktijd te demonsteren.

Personeel vrij

De TU/e is niet de enige. Tien universiteiten geven hun personeel hiervoor vrij. Hogescholen doen ook mee aan de protestactie. Saxion, Avans en Hogeschool Utrecht stimuleren hun medewerkers om hun stem te laten horen. Avans geeft studenten de mogelijkheid om hun tentamens van donderdag 14 november te laten schieten en voor een herkansing te gaan. Een extra herkansing vanwege de protestactie is niet mogelijk.

Treinkaartjes 

De Radboud Universiteit uit Nijmegen laat weten met misschien duizend mensen naar Utrecht te komen. De Universiteit Maastricht betaalt voor hun medewerkers de treinkaartjes. Een retourtje kost al snel 55 euro. Ook de Universiteit Leiden en hogeschool Saxion betalen de reiskosten van de medewerkers die gaan protesteren.

Bezuinigen hoger onderwijs 

In mei werd bekend dat de coalitiepartijen honderden miljoenen gaan bezuinigen op het hoger onderwijs. Dat willen ze doen door zo min mogelijk internationale studenten toe te laten en een langstudeerboete in het leven te roepen. Wetenschappelijk onderzoek krijgt weinig geld meer toegestopt. Wetenschapsfinancier NWO krijgt nog minder geld dan eerder werd toegezegd.

Protestactie 

Studentenvakbond LSVb is samen met vakbonden AOb, FNV en CNV en WOinActie de protestactie gestart. Het Universiteitsmuseum en de Utrechtse Hortus Botanicus steunen de actie en zijn die donderdag gratis open voor iedereen die wil zien wat de waarde is van wetenschap op de samenleving.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk