Gisteren is het debat over de Voorjaarsnota begonnen in de Tweede Kamer. Een meerderheid van de Kamer is voor het loslaten van de nullijn voor salarissen voor leraren en wellicht ook agenten, zo meldt het Financieele Dagblad. Demissionair minister Jan Kees de Jager van Financiën hoopt met het vasthouden aan de nullijn dit jaar 225 miljoen euro te kunnen besparen.

Volgens De Jager (CDA) zijn de lerarensalarissen de afgelopen jaren ten opzichte van de markt sterker gestegen dan gemiddeld. Daarnaast zouden leraren een betere baangarantie hebben dan in andere sectoren van de arbeidsmarkt. De Jager ontkent dat er een verband bestaat tussen hogere salarissen in het onderwijs en een verbetering van de kwaliteit. De minister wil de nullijn dan ook niet loslaten, maar vindt de hele Tweede Kamer tegenover zich.

Oud-minister Ronald Plasterk (PvdA) van Onderwijs wil snijden in cultuursubsidies om extra geld te vinden voor de lerarensalarissen. Onder zijn bewind werd er ingezet op het structureel verbeteren en marktconform maken van de salarissen voor leraren.

© Nationale Onderwijsgids