AMSTERDAM (ANP) - De FNV heeft definitief ingestemd met het nieuwe AOW- en pensioenakkoord. De federatieraad van de vakcentrale stemde woensdag in meerderheid in met het akkoord dat de vakbonden en de werkgevers in mei sloten.

Van de aangesloten bonden stemden alleen de ANBO (Ouderenbond) en Nautilus (Zeevarenden) tegen.

Al eerder stemden de leden van de FNV via een referendum in met het akkoord, waarin is afgesproken dat de pensioenleeftijd stapsgewijs omhooggaat. De federatieraad nam de uitslag van het referendum over. Binnen de FNV is de ABVAKABO de vakbond voor de publieke sector en daarmee ook het onderwijs.

Shoppen

FNV-voorzitter Agnes Jongerius is blij dat de bonden en de leden zich in meerderheid in de afspraken kunnen vinden. De FNV benadrukte wel dat een harde voorwaarde is dat het kabinet het akkoord in zijn geheel overneemt. Het is niet de bedoeling dat het ''gaat shoppen op onderdelen van het akkoord'', zei Jongerius.

Eerder deze week zei ook het CNV 'ja' tegen het akkoord. Tegenstand binnen de christelijke vakcentrale kwam vooral uit de hoek van politiebond ACP en de ACOM, de bond van militairen.