Normal_4436

(Novum) - Bestuurders in het passend onderwijs verdienen vaak meer dan twee ton. Dat blijkt uit jaarverslagen, schrijft De Telegraaf woensdag.

De salarissen zijn niet in strijd met de huidige regels, maar volgens de krant wel 'opvallend'. Het onderwijs voor scholieren met een handicap of stoornis beschuldigt het kabinet namelijk van asociale bezuinigingsplannen met verstrekkende gevolgen voor de kinderen.

De Stichting Epilepsie Instellingen Nederland, die 202 epileptische leerlingen les geeft, heeft twee bestuurders die jaarlijks meer dan twee ton krijgen. De stichting wijst er in de krant op dat het ook verantwoordelijk is voor een ziekenhuis. "Het is keurig volgens de Balkenendenorm."

De voorzitter van de raad van bestuur van Stichting Koninklijke Visio krijgt meer dan 256 duizend euro per jaar. De stichting levert onderwijs aan slechtziende en blinde kinderen.

De bestuursvoorzitter van het blindeninstituut Barthiméus Sonneheerdt vangt per jaar ruim 205 duizend euro, maar heeft ook niet-onderwijs activiteiten. Bij Koninklijke Kentalis, dat begeleiding voor slechthorende kinderen verzorgt, varieerden de salarissen voor bestuurders in 2009 tussen de 192 duizend en 218 duizend euro.

Het kabinet kondigde vorige maand aan een wettelijk maximum van 223.666 euro voor onderwijsbestuurders in te voeren omdat een gedragscode niet heeft gewerkt. De VVD en de PVV reageren in de krant geschrokken.

"Het lijkt mij belachelijk dat er meer wordt verdiend dan de Balkenendenorm", zegt VVD-Kamerlid Ton Elias. "Daar moeten we maar eens naar kijken, ook als het iets minder is."

In het passend onderwijs gaat veel geld om. Dat komt vooral doordat steeds meer kinderen een aanmerking krijgen dat ze extra zorg op school nodig hebben. Met zo'n indicatie komt ook budget vrij. Het kabinet wil dit systeem aanpakken door er driehonderd miljoen euro op te bezuinigen.

Vorige week woensdag demonstreerden meer dan tienduizend leraren, ouders en vertegenwoordigers van vakbonden en brancheorganisaties in Nieuwegein tegen de plannen. Ook de PvdA, VVD, ChristenUnie en D66 zijn tegen. Woensdag debatteert de Tweede Kamer over de bezuinigingen. Onderwijsorganisaties bieden de Kamer 145 duizend handtekeningen tegen de plannen aan.