Normal_euro_s

AMSTERDAM – Volgens Thom de Graaf, voorzitter van de HBO-raad, stelt dat de invoering van een sociaal leenstelsel hbo’ers harder zal raken dan universitair opgeleiden, zo meldt Nu.nl.

Het afschaffen van de studiebeurs zal ertoe leiden dat tienduizenden jongeren wegblijven van het hbo, zo kondigde De Graaf gisteren aan in een artikel in Dagblad Trouw. Een sociaal leenstelsel schrikt veel studenten af wat in de toekomst mogelijk kan leiden tot een tekort aan zorgmedewerkers, leraren en technici.

Op basis van cijfers van het Centraal Planbureau (CPB) had de HBO-raad berekent dat ongeveer twintigduizend studenten zullen afzien van een studie aan het hbo wanneer de studiebeurs wordt vervangen voor een sociaal leenstelsel. Wanneer ook de aanvullende beurs voor studenten met ouders met een laag inkomen wordt geschrapt, zou dit aantal oplopen tot 35.000.

Omdat universitair geschoolden na het behalen van hun diploma doorgaans meer verdienen dan hbo-afgestudeerden, zal het afbetalen van de studieschuld hen minder hard raken.

© Nationale Onderwijsgids / Martijn van Noppen