Bindend studieadvies, studenten, studeren

DEN HAAG – Studenten en universiteiten zijn verdeeld over de maatregel van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) om het bindend studieadvies ook in latere studiejaren te laten gelden. De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) vindt het een slecht plan, waarbij de nadruk op snel in plaats van goed studeren komt te liggen. De Vereniging van Universiteiten (VSNU) ziet het plan daarentegen wel zitten, omdat het studierendement zal verbeteren.

De maatregel van Bussemaker is erop gericht studenten aan te zetten sneller hun studie af te ronden. De LSVb is echter bang dat universiteiten en hogescholen in snelstudeerfabrieken veranderen. Bovendien treft het studenten die buiten hun schuld vertraging hebben opgelopen of zich naast de studie hebben ingezet voor vrijwilligerswerk.

Universiteiten kunnen door middel van dit plan het zogenaamde vrijblijvend studiegedrag terugdringen, waardoor het studietempo op peil blijft. Naar eigen zeggen is het niet de bedoeling om studenten uit te laten vallen of om de scholen een selectiemiddel te geven.

© Nationale Onderwijsgids / Peter Star