Normal_tweede_kamer

DEN HAAG - Studenten waarvan de ouders niet zijn te traceren, behouden waarschijnlijk hun recht op een aanvullende studiebeurs als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt. Dat meldt Erasmus Magazine Online.

Daarnaast zal de aanvullende beurs mogelijk ook behouden blijven voor studenten met ouders die weigeren te helpen voorzien in de kosten van hun kinderen, bijvoorbeeld vanwege een ernstig conflict.

In het vorige kabinet, waarin de VVD en het CDA regeerden met gedoogsteun van de PVV, was het voorstel opgebracht om voor dergelijke studenten geen aanvullende studiebeurs meer mogelijk te maken. De toenmalige staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Halbe Zijlstra (VVD), wilde met het plan de studiefinanciering vereenvoudigen en zo 34 miljoen euro bezuinigen. Het huidige kabinet nam dit plan van Zijlstra over.

De SP, het CDA, D66 en de ChristenUnie dienden deze week echter een motie in tegen de invoering van de maatregel. Bij regeringspartij PvdA ligt het plan ook gevoelig. Als oppositiepartij waren zij namelijk fel tegen de mogelijke invoering ervan. De motie zal volgende week worden behandeld.

© Nationale Onderwijsgids / Ype van Woersem