Acht studenten Bouwkunde van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) hebben deze zomer een bijzonder vakantiebaantje. Zij inventariseren brokstukken van oude gevels die opgeslagen liggen op de Monumentenwerf in Amsterdam. Zo doen ze praktische ervaring op in hun afstudeerrichting Transformatie en Restauratie. Dit meldt Parool.
Begeleidend docent Ben Weller noemt het een leerzaam en nuttig project: “Sommige gevelstukken liggen al tientallen jaren op de werf zonder ooit geïnventariseerd te zijn. Studenten kunnen nu van dichtbij zien wat natuursteen is, normaal zien ze die alleen op hoge gevels.” De studenten nummeren de brokstukken, noteren kenmerken zoals materiaal, textuur en de huidige staat. Daarnaast maken ze schetsen van verschillende aangezichten en in 3D. Deze gegevens worden uiteindelijk verzameld in een digitale database.
De ornamenten zijn afkomstig van panden uit de zestiende en zeventiende eeuw. De panden zelf zijn in de meeste gevallen verdwenen, door bijvoorbeeld de heropbouw na de oorlog en het aanleggen van de metrolijn begin jaren zeventig. Straks kunnen de ornamenten misschien een nieuwe plek krijgen. In de database kunnen architecten straks zoeken op bruikbare onderdelen. De gemeente Amsterdam heeft tienduizend euro beschikbaar gesteld voor het project.
© Nationale Onderwijsgids