Normal_werk_studie_studeren_jongeren

De invoering van het nieuwe leenstelsel zet tijdsdruk op (toekomstige) studenten. Rector magnificus Theo Engelen van de Radbound Universiteit (RU) is juist van mening dat 'een student mijmertijd nodig heeft', wat ze door die druk dus niet krijgen. Ook kan het nieuwe leenstelsel tot nog meer ongelijkheid in de samenleving leiden. Dit meldt de Gelderlander.

Met de invoering van het sociale leenstelsel in september, denken scholieren straks wel twee keer na voor ze zich inschrijven. Vaak hebben ze het financieel nog niet zo ruim dat ze het zonder studiefinanciering redden. Dat zet dus een bepaalde druk op de toekomstige lichting studenten, omdat het allemaal sneller moet. Zonde, vindt Engelen. “Je hebt tijd nodig om dingen die je leest en hoort op een rijtje te zetten, mijmertijd. Daar word je een beter en wijzer mens van. Creativiteit heeft vrijheid nodig.”

Socioloog Maarten Wolbers gaat de komende jaren onderzoeken of de invoering van het leenstelsel van invloed is op de gelijkheid van de samenleving. Zo vermoedt hij dat kinderen uit arme gezinnen straks minder snel aan een studie beginnen. “Vroeger was er vooral sociologische ongelijkheid. De vrouw deed het huishouden en de man werkte. Dat is nu wel weg, maar er is een biologische en psychologische ongelijkheid voor in de plaats gekomen. Slim of minder slim, hoger of lager opgeleid”, aldus Wolbers.

© Nationale Onderwijsgids