Logo_logo_han_hogeschool_van_arnhem_en_nijmegen

Een studente van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) heeft onderzocht wat de oorzaken zijn van de relatief hoge aantallen van studenten die studievertraging oplopen tijdens hun opleiding tot doktersassistente aan het ROC Koning Willem 1 College. De studieuitval bij de opleiding is ook relatief hoog. Dit meldt de Hogeschool Arnhem Nijmegen. 

Helma Winnubst is studente bij de HAN. Zij volgt de Lerarenopleiding Gezondheidszorg en Welzijn. Van een collega hoorde Winnubst dat relatief veel studenten de opleiding tot doktersassistente vroegtijdig verlieten en dat veel studenten vertraging oplopen. Winnubst startte een onderzoek.
 
103 leerlingen van de doktersassistenteopleiding van het ROC werden ondervraagd. De onderzoekster stelde een drietal schema's op. Deze schema's werden vervolgens gebruikt om te onderzoeken in welke leerjaar de studenten studievertraging oplopen of in welk jaar de studenten stoppen met de studie. Ook werden de oorzaken hiervan in kaart gebracht. 
 
Onvoldoende motivatie bleek de grootste boosdoener te zijn. De meeste studenten die besloten de opleiding vroegtijdig te verlaten deden dat omdat zij onvoldoende motivatie hadden. Het niet behalen van een praktijkexamen bleek de belangrijkste oorzaak voor het oplopen van studievertraging. Winnubst raadt het ROC aan om een studiekeuzecheck af te nemen bij de aanmeldprocedure. Daarnaast adviseert zij de school om betere studentenbegeleiding bij proeven te verzorgen. 
 
© Nationale Onderwijsgids