Tekort aan opleidingsplekken stagneert groei Defensie

Defensie trekt steeds meer jongeren aan. Het aantal aanmeldingen voor de Veiligheid en Vakman opleidingen (VeVa) bij het Deltion College in Zwolle is in 2025 met bijna tien procent gestegen naar ongeveer 400 studenten. Tijdens deze opleidingen word je voorbereid op een baan bij Defensie. Vanuit de krijgsmacht is de vraag naar nieuwe militairen ook gestegen, maar het opleiden van deze nieuwe groep gaat niet zonder slag of stoot. Dat meldt Oost.

Vanwege de oorlog in Oekraïne en alle ellende in Gaza moeten er meer militairen bij in Europa. Op de vacaturepagina van Defensie staat veel vacatures nog open en blijkbaar vinden jongeren een baan bij Defensie heel interessant. Opleidingsmanager Defensie van het Deltion College, Jolanda Pool, ziet een stijging in het aantal aanmeldingen.

Te weinig stageplekken en begeleiders 

Maar deze grote interesse in de defensie-opleidingen heeft ook een nadeel, want niet iedereen kan op de opleiding terecht. Er zijn te weinig stageplekken en begeleiders bij Defensie om al deze jongeren op te leiden. Zonder praktijkervaring kunnen de studenten geen diploma halen.

Niet alleen het tekort aan stageplekken speelt een rol, de toelatingseisen zijn ook erg streng. Studenten moeten fysiek en metaal aan hele hoge eisen voldoen. Niet alle belangstellende jongeren worden toegelaten tot de opleiding.

Nieuwe militairen 

Eenentwintig ROC’s door Nederland zorgen samen voor zo’n veertig procent van de nieuwe militairen. Dat zijn zo’n 2800 studenten per jaar. Daarom is het heel belangrijk dat de scholen samen blijven werken met Defensie.

Het aantal stageplekken en het zorgen voor extra begeleiding staat op dit moment in de kinderschoenen. Dat is lastig, want Defensie heeft al jaren last van een personeelstekort. Kortere en intensievere opleidingstrajecten, zoals bij de militaire basisopleiding, zijn ook nog een optie.

Toelatingseisen aanpassen 

Jongeren die kleurenblind zijn of mensen met ADHD en medicatie worden op dit moment nog uitgesloten voor een baan bij Defensie. Daarom gaat Defensie kijken of ze sommige toelatingseisen kunnen aanpassen.

De ROC’s willen graag met Defensie meedenken en zien dat er meer mogelijkheden zijn om jongeren op te leiden.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk