Normal_hanzehogeschool_logo

De Hanzehogeschool Groningen wil meer praktijkgericht onderwijs stimuleren door aan elke opleiding een werkplaats te koppelen. Dit moet het ondernemerschap vergroten en stimuleert de economie. Dit blijkt uit het strategisch plan 'Vernieuwen in verbinding', zo meldt Dagblad van het Noorden.

De Hanzehogeschool heeft als doelstelling vanaf 2020 per jaar 500 nieuwe ondernemingen te initiëren die gezamenlijk 5000 banen opleveren. Het is de bedoeling dat studenten naast de theorie van de opleiding ook praktijkervaring opdoen in een werkplaats. Voorbeelden van dergelijke werkplaatsen zijn de energieproeftuin EnTranCe in Groningen en de Health Hub in Roden. Momenteel is men ook bezig met het oprichten van werkplaatsen op het gebied van aardbevingsbestendig bouwen en ICT. Volgens voorzitter Henk Pijlman van het College van Bestuur van de Hanzehogeschool versterken de werkleerplaatsen de beroepsgerichte kant van het onderwijs. De regionale economie doet zijn voordeel met de innovaties die de werkleerplaatsen opleveren. En de student komt eerder in aanraking met de beroepspraktijk, meent hij.
 
De onderwijsprogramma’s worden samengesteld in samenspraak met het bedrijfsleven, waarbij extra aandacht is voor energie, gezond ouder worden en ondernemerschap. De Hanzehogeschool gaat ook meer masteropleidingen verzorgen met een beroepsgerichte karakter en wil zich daarnaast meer gaan richten op het trekken van buitenlandse studenten.
 
Pijlman denkt dat de doelstellingen voor 2020 behaald gaan worden. “We zijn de enige hogeschool in Nederland die van VNO-NCW het keurmerk ondernemerschap heeft gekregen. Op dit moment leveren we per jaar 300 tot 350 start-ups. En die hebben de afgelopen vijf jaar al 2500 banen in Noord-Nederland opgeleverd.”
 
© Nationale Onderwijsgids