Hbo- en universiteitsstudenten Groningen voeren actie tegen bezuinigingen

De langstudeerboete en verlaging van de basisbeurs zijn een gevaar voor de toekomst van studenten. Daarom gaan Groninger hbo- en wo-studenten van de Hanzehogeschool en Rijksuniversiteit Groningen hiertegen actievoeren in de stad. Ook zijn ze op 18 oktober aanwezig bij het landelijke protest tegen de bezuinigingen in het onderwijs. Dit meldt OOG TV. 

Veel studenten hebben dinsdag hun studiefinanciering overgemaakt gekregen. Zij zijn geschrokken van een verlaging van de basisbeurs van zo’n 160 euro. Dit is het gevolg van het stopzetten van de tijdelijke regeling waarbij uitwonende studenten dat bedrag maandelijks extra kregen. Ook komt er ondanks fel protest van studenten toch de langstudeerboete van 3.000 euro per jaar.

Studeren geblokkeerd voor eerstegeneratiestudenten

De Groninger Studentenbond (GSb) vreest ervoor dat studeren hierdoor veel minder toegankelijk wordt, met name voor eerstegeneratiestudenten. In plaats van studeren aantrekkelijker te maken voor deze groep studenten, wordt toegang tot een hogeschool of universiteit juist bemoeilijkt. “Studeren wordt nu zo duur dat deze groep een studie niet eens meer zal kunnen betalen. De regering maakt van hoger onderwijs zo juist een elitaire bubbel”, zegt voorzitter Jitske Wielers van de GSb.

Docenten RUG voeren ook actie

Docenten van de RUG zullen met de acties in Groningen meedoen, omdat zij bang zijn voor verschraling van het onderwijs. Ook sturen onderwijsorganisaties Organize the RUG en WOInActie afgevaardigden naar het landelijke studentenprotest op 18 oktober in Den Haag.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky