Iedere vrijdag sluiten we de week af met een nieuwsoverzicht waarin we terugblikken op wat er is gebeurd in onderwijsland. Wat waren deze week de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige items per werkdag?
Maandag: Nadat stuk beton loskwam op een school wil De Jonge alle scholen onderzoeken
Minister Hugo de Jonge roept gemeentebesturen op om goed te onderzoeken of er scholen in hun gemeente zijn waarbij de vloer van een hogere etage wellicht kan loskomen. In mei gebeurde dit namelijk op een basisschool in Rotterdam-IJsselmonde. Daar kwam een stuk beton los van de vloer en viel in een klaslokaal een etage lager. In het lokaal waren alleen een leerling en een leraar aanwezig, de rest van de klas was schoolzwemmen. Er raakte niemand gewond.
Dinsdag: Scholen mogen leerlingen niet dwingen om uit de kast te komen
Scholen die leerlingen verplichten om te vertellen dat ze homoseksueel zijn, overtreden de Grondwet. Dat schrijft onderwijsminister Robbert Dijkgraaf aan de Tweede Kamer. Ook scholen die de doodstraf verheerlijken via lesmateriaal, om duidelijk te maken dat dat de straf is voor het overtreden van religieuze voorschriften zijn strafbaar. Want ook zij overtreden de ‘buitengrenzen van de onderwijsvrijheid’.
Woensdag: Vaste contracten in het onderwijs, minister Dijkgraaf draait eromheen
Robbert Dijkgraaf, nu ook de tijdelijke minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs, geeft aan dat mensen in het onderwijs in principe een vast contract moeten krijgen. Dijkgraaf zegt alleen niets over de versteviging van de structurele bekostiging die daarvoor nodig is.
Donderdag: Basisscholen nemen pas na de zomervakantie een besluit over mobieltjes
Op basisscholen volgt een richtlijn over mobieltjes zeer waarschijnlijk pas na de zomervakantie. Dinsdag werd al wel duidelijk dat er zo’n richtlijn komt voor in het voortgezet onderwijs.
Vrijdag: Hanzehogeschool stopt samenwerking met Uganda vanwege LHBTQ+ wet
De Hanzehogeschool in Groningen heeft besloten om de samenwerking met het ondernemerschapscentrum de Uganda Christian University (UCU) voor nu te beëindigen. De buitenlandse school was één van de lustrumdoelen van de organisatie. De verscherping van een anti LHBTQ+ wet in Uganda heeft ervoor gezorgd dat de inzet van UCU niet meer past bij het lustrum van de hogeschool, die opereert met uitganspunten van diversiteit en inclusie.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk