D66 is van mening dat de verhoging van de rente op studieleningen zinvol is. De verhoging wordt gebruikt door het kabinet om de korting op het eerstejaarscollegegeld te bekostigen. Dit vindt de D66 gerechtvaardigd, want studenten gebruiken volgens hen hun lening te vaak voor leuke dingen. Dit meldt InHolland.
De halvering van het collegegeld voor eerstejaars werd gepresenteerd als een fikse tegemoetkoming voor studenten. Maar de kosten worden nu gecompenseerd met een verhoging van de rente op studieleningen, en daar staan studenten weer niet om te juichen. “We krijgen een sigaar uit eigen doos”, zei bijvoorbeeld voorzitter Tariq Sewbaransingh van de Landelijke Studentenvakbond. Volgens hem is het verlagen van het eerstejaarscollegegeld een “puur symbolische maatregel’’, omdat studenten er uiteindelijk zelf voor moeten betalen.
Bij het debat van vandaag wilde GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil graag van Paul van Meenen (D66) weten waarom zijn partij instemde met deze maatregel. “Het verlagen van het collegegeld is goed voor de toegankelijkheid”, antwoordde Van Meenen. En het verhogen van de rente op studieleningen zou “excessief leengedrag” moeten tegengaan. Van Meenen meent namelijk dat meer dan de helft van de studenten dit geleende geld gebruikt voor sparen, vakanties of andere leuke bezigheden. “Daar is een studielening echt niet voor bedoeld.” Bovendien valt het allemaal reuze mee hoeveel studenten straks extra moeten betalen, zo vindt hij. “De verhoging van de rentevoet blijft heel beperkt. Het gaat om een paar euro per maand die een student meer moet terugbetalen.”
Özdil ging niet akkoord met dit antwoord. Hij is het eens met de stelling dat een studielening niet bedoeld is voor leuke bezigheden, maar vind het niet eerlijk dat alle studenten worden opgezadeld met een hogere rente, omdat een paar studenten kennelijk misbruik maken van de lage rente. Van Meenen denkt echter dat dergelijke ‘feestleningen’ allesbehalve uitzonderingen zijn. Hij vermoed dat bijna zestig procent van de studenten zich er schuldig aan maakt. Een bron hiervoor noemt hij desondanks niet.
Het Hoger Onderwijs Persbureau berekende eerder al dat de korting op het collegegeld alleen gunstig uitpakt voor studenten met wat meer financiële middelen. Bij een totale studieschuld vanaf 16.500 euro, betalen studenten namelijk al meer terug aan rente dan de korting van duizend euro hen oplevert.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids