Wat gebeurde er op het hbo in 2024?

Het jaar is alweer bijna voorbij en ook op het hbo gebeurde er veel. Zo steeg de rente op studieleningen, verscheen er een bangalijst in Utrecht, had Avans+ enkele problemen en werd er veel gepraat over de bezuinigingen in het hoger onderwijs. Gingen deze nog door? Dat lees je in ons jaaroverzicht.

Januari

Aan het begin van dit jaar steeg de rente op studieleningen. Dit jaar was het rentepercentage 2,56 procent. Dat was ruim vijf keer hoger dan in 2023, toen was de rente nog 0,46 procent.

Veel studenten maakten geen melding van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) wilde dat universiteiten en hogescholen een omgeving creëerden waar studenten een melding durven doen. En dat er vervolgens ook nazorg beschikbaar zou zijn voor de studenten.

Februari

Universiteiten en hogescholen bleven gebruikmaken van tentamensoftware Proctorio. RTL Nieuws ging langs bij verschillende onderwijsinstellingen die gebruik maakten van dit programma. Acht van de twaalf instellingen namen geen afscheid van de software. De software zou discrimineren. Donkere gezichten werden namelijk niet goed herkend. Studenten met een donkere huidskleur liepen daarom sneller het risico om als fraudeur aangewezen te worden.

Flink meer studenten hadden in 2023 hun studieschuld afgelost. Zo’n 229.000 (oud)-studenten losten volgens uitvoeringsorganisatie DUO een bedrag af boven op het bedrag dat ze normaliter terug moesten betalen.

Studenten moesten bij studentenhuisvesters meerdere jaren ingeschreven staan voordat ze uiteindelijk een studentenkamer konden bemachtigen. Dat duurde regelmatig langer dan de studie zelf. Dat bleek uit cijfers van verschillende sociale studentenhuisvesters.

De basisopleiding van de politie was zodanig aangepast om discriminatie en racisme binnen het werkveld van de politie te verbannen. Alle agenten in opleiding moesten verplicht de documentaire De Blauwe Familie bekijken.

Maart

Leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC) waren per direct voor onbepaalde tijd geschorst vanwege een ‘bangalijst’ waar vrouwen werden beoordeeld op hun uiterlijk en biedprestaties. De studentenvereniging, Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht vonden het een walgelijke actie. Vervolgens besloten de hogeschool en de universiteit de studentenvereniging geen subsidie meer te geven.

Het Nederlandse onderwijssysteem stond onder druk. Daarom zouden de lerarenopleidingen, zoals de pabo, een groter verantwoordelijkheidsgevoel moeten krijgen. Zij zouden ervoor moeten zorgen dat ze goede docenten opleiden om kinderen de juiste bagage te geven die ze later nodig hebben.

April

Om de Friese taal te promoten trok het ministerie van Binnenlandse Zaken voor de komende vijf jaar zo’n 18 miljoen euro uit. In Sneek werd op maandag 8 april de nieuwe bestuursafspraak Friese taal en cultuur ondertekend door commissaris van de Koning Arno Brok en demissionair minister Hugo de Jonge.

Een Nederlandse student raakte op woensdagmiddag 10 april vermist na een bergwandeling in Noorwegen. Vanwege het slechte weer werd de zoektocht naar de student afgeblazen. Twee andere internationale studenten werden wel gered. Het was bekend dat de Nederlander met deze twee studenten aan het wandelen was.

Een dag later bleek dat de Nederlandse student die vermist raakte tijdens een wandeltocht in de bergen van Noorwegen was overleden. Daar ging de Noorse politie in ieder geval vanuit. De familie van de student was inmiddels ingelicht.

NSC gaf maandag 15 april aan de steun voor studenten van de pechgeneratie in te perken. NSC beloofde eerder aan de Tweede Kamer deze studenten te helpen. GroenLinks-PvdA, D66, CU en Volt waren dan ook kwaad op de NSC van Pieter Omtzigt.

Er waren verschillende bangalijsten te vinden op de app Telegram. Het Openbaar Ministerie moest deze dienst dan ook dwingen om de lijsten te verwijderen.

Mei

De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) uit Den Haag zette de samenwerking met de Bezalel Academic of Arts and Design in Jeruzalem stop. Dit was de eerste onderwijsinstelling in Nederland die zo’n besluit nam.

De opleiding psychosomatische fysiotherapie bij Avans+ bleek te duur. De opleiding kostte 20.000 euro. Vlak voor hun afstuderen kregen de studenten te horen dat de beroepsorganisatie NFP de kwaliteit van de opleiding ondermaats vond. De opleiding werd daarom afgekeurd en het diploma van de studenten stelde helemaal niets voor.

Juni

Hogeschool Avans+ spande een rechtszaak aan tegen oud-zakenpartner Yomema. Indonesische studenten kwamen via die zakenpartner bij Avans+ terecht. De studenten kwamen uiteindelijk met de onthulling dat ze bedrogen werden. De school wilde de miljoenen euro’s waar Yomema beslag op liet leggen terug.

Avans+ mocht ook nog eens twee jaar geen nieuwe internationale studenten meer binnenhalen. Dat kwam omdat de Indonesische verpleegkundigen onder valse voorwendselen naar Nederland kwamen voor een studie.

Juli

De Hogeschool van Amsterdam (HvA) wou meer ruimtes creëren waar studenten en medewerkers kunnen bidden, mediteren of ontprikkelen.

Augustus

De introductieweken voor nieuwe studenten begonnen in augustus in onder andere Utrecht, Leiden en Groningen. Het studentenleven ontdekken stond daarbij centraal. Studentenverenigingen probeerden zich van hun beste kant te laten zien, want hoe meer leden erbij hoe beter. De introductieweken gaven ook aandacht aan grensoverschrijdend gedrag.

September

Studenten kwamen mogelijk in de problemen door de nieuwe huurwet. Zij moeten straks mogelijk hun woning uit omdat verhuurders door de nieuwe huurwet hun panden te koop hadden gezet.

Hogescholen en universiteiten die de studie Theologie aanboden, rekenden zichzelf rijk. De opleiding was namelijk ontzettend populair. Zelfs in een tijd dat er nog nauwelijks mensen op zondag in de kerkbanken zaten.

Oktober

Studenten met een beperking maakten steeds vaker gebruik van de extra toelage waar ze recht op hadden. In een jaar tijd was het aantal studenten verdubbeld.

Enkele honderden studenten kwamen samen tegenover de Tweede Kamer om te demonstreren tegen de zogenoemde langstudeerboete.

November

Onderwijsminister Eppo Bruins zocht naar andere oplossingen voor de langstudeerboete. Daarover voerde Bruins gesprekken met het kabinet. Het collegegeld voor alle studenten verhogen was een optie die vaak werd genoemd.

In Utrecht ging het protest tegen de bezuinigingen in het hoger onderwijs gewoon door. De organisatoren annuleerden woensdag 13 november de demonstratie op advies van de gemeente. Verschillende onderwijsorganisaties besloten toch te gaan demonstreren.

December

Er werd een nieuw voorstel gedaan over het eventuele wijzigen van de onderwijsbegroting. De vier coalitiepartijen wilden met dit tegenbod een meerderheid in de Eerste Kamer krijgen. De oppositiepartijen vonden het nieuwe voorstel erg armoedig.

Vijftien Indonesische verpleegkundestudenten stonden vrijdag 13 december in Breda in de rechtbank. Ze hadden een zaak aangespannen tegen hogeschool Avans+. Die middag troffen ze een schikking. De verpleegkundigen ontvingen een vergoeding van 100.00 euro van de onderwijsinstelling. Zij volgden een hbo-opleiding bij Avans+ en kwamen via het leerwerktraject naar Nederland in 2021.

Hogeschool Avans+ was bereid om aan alle 64 verpleegkundestudenten uit Indonesië een schadevergoeding te betalen. De studenten kwamen naar Nederland om te helpen in de overbelaste gezondheidszorg.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk