
Experimenten met uitlaatgassen op mensen zijn niet alleen in Duitsland uitgevoerd, zoals gisteren bekend werd. Ook in Nederland werden deze proeven gedaan, zegt hoogleraar Toxicologie Paul Born. De uitlaatgasproeven vonden plaatst tussen 2006 en 2012, onder meer bij het RIVM met medewerking van Zuyd Hogeschool, zegt de hoogleraar. Dit meldt de NOS.
In Duitsland is ophef ontstaan over een rapport van de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector dat door Duitse kranten openbaar is gemaakt. Daarin staat dat er proeven werden gedaan waarbij mensen uitlaatgassen inademden. Het onderzoek zou zijn gefinancierd door Volkswagen, Daimler en BMW.
Het Nederlandse onderzoek werd niet gesponsord door de auto-industrie, zegt Borm, die ook bij het Duitse onderzoek betrokken was. Borm, tot voor kort verbonden aan de Zuyd Hogeschool, heeft voor het RIVM uitlaatgasproeven met proefdieren en mensen gedaan.
Volgens de hoogleraar was er niets onethisch aan deze proeven. De proefpersonen waren op de hoogte van de risico's en gaven toestemming voor het onderzoek. De hoeveelheid uitlaatgassen die de proefpersonen tijdens het experiment inademden was vergelijkbaar met de concentraties in de lucht die mensen inhaleren als ze buiten lopen, zegt Borm. De medisch-ethische commissie ging akkoord met het onderzoek.
Met de proeven testten de onderzoekers niet zozeer het effect op de longen als wel de invloed op de hersenen. Uit de proeven is volgens Borm gebleken dat uitlaatgassen de informatieverwerking in de hersenen beïnvloeden. "Dat was niet per se een nadelige invloed, maar wel een output van informatie die je soms ook voorafgaan aan een burn-out ziet."
Het RIVM bevestigt dat er Nederlandse onderzoeken zijn geweest. Proefpersonen hebben nooit schadelijke hoeveelheden toegediend gekregen en alles wordt ethisch getoetst, aldus een woordvoerder. Onder supervisie van het RIVM worden vergelijkbare studies nog steeds uitgevoerd, maar dan in Schotland.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids