Normal_people-2557396__340

Op Wereldvoedseldag kwamen gisteren in Ede Nederlandse en Afrikaanse jongeren en vertegenwoordigers van overheid en agrifood-sector samen om te sparren over oplossingen voor wereldwijde voedseluitdagingen. Via een live stream op sociale media en met het online game-based learning platform Kahoot konden de 70 Nederlandse studenten met leerlingen wereldwijd in dialoog. Dit meldt gemeente Ede.

De #Zerohunger - Young Summits geven jongeren een logische plek om hun ideeën en kijk op de wereld met elkaar kunnen delen. Tijdens de dag spraken jongeren met elkaar en met Nederlandse en Afrikaanse vertegenwoordigers van overheid en de agrifood-sector. Ook hebben zij hun ideeën gepitched over hoe we kunnen omgaan met voedselvraagstukken.

Via een live stream op sociale media en met het online game-based learning platform Kahoot was het voor jongeren over de hele wereld mogelijk deel te nemen aan de dialoog. Het tegelijk betrekken van jongeren uit verschillende werelddelen bij het zoeken naar mogelijke oplossingen voor wereldwijde voedselvraagstukken op deze schaal is uniek in Nederland De 70 studenten zijn van diverse scholen (Van Hall Larenstein Leeuwarden, HAS Den Bosch, Aeres Onderwijsgroep Ede en Almere, Marnix College Ede en Het Streek VMBO uit Ede).

Het hoofthema van het event was ‘hoe realiseren  we voedselzekerheid in Afrika.’ Welke rol speelt Europa hierin? Hoe kunnen wij als individu bijdragen? Welke rol spelen circulaire landbouw en korte ketens in dit vraagstuk? Kortom: wat zijn de belangrijkste knoppen om aan te draaien?

Een groep studenten van de Wageningen University & Research (WUR) werkt de uitkomsten van de dag uit en presenteert deze aan de Taskforce for Rural Africa (initiatief van de Europese Unie en de Afrikaanse Unie) en aan Hans Hoogeveen, permanente vertegenwoordiger van Nederland bij de FAO. Naar aanleiding van het event wil Hoogeveen jongeren en hun ideeën de ruimte en podium bieden om deze verder uit te werken. “Het zou geweldig zijn als de praktijkvoorbeelden van vandaag een podium krijgen op de internationale bijeenkomst die die Nederland en de Afrikaanse Unie volgend jaar organiseren.”

Door: Redactie Nationale Onderwijsgids