Voor het lopen van een stage moeten jongeren hun eigen portemonnee trekken. Bijna de helft van de jongeren die stage loopt, krijgt geen vergoeding. En van de jongeren die wel een kleine stagevergoeding ontvangen, gemiddeld 169 euro, heeft meer dan de helft zijn of haar bijbaan moeten opzeggen. Of ze moeten minder gaan werken omwille van de stage. De stagevergoeding is dus eigenlijk een sigaar uit eigen doos.
Dit blijkt uit het FNV Jong stageonderzoek 2010 dat gehouden is in het kader van de uitreiking van de Monica Lewinsky Award.
"De stagiairs melden dat ze volledig moeten meedraaien maar geen cent betaald krijgen. Sommigen voelen zich uitgebuit, en terecht!", zegt Jeroen de Glas, voorzitter van FNV Jong.
Vooral meisjes zijn ontevreden over hun stagevergoeding. Oorzaak: zij krijgen vaker een lagere stagevergoeding dan jongens. Het salarisverschil tussen mannen en vrouwen begint dus al bij verschillen in stagevergoedingen. Ook begint discriminatie op de werkvloer al bij de stages.
Toch is de stage populair: jongeren waarderen de stagebegeleiding uit het stagebedrijf met een veel hoger cijfer dan de begeleiding uit school. Ze geven de stagebegeleiding vanuit het stagebedrijf een vette 7.4. Stagiaires hebben namelijk aanzienlijk vaker voortgangs- en evaluatiegesprekken met begeleiders van het stagebedrijf dan met begeleiders van school.
Beste stagebedrijf van 2010
FNV Jong reikt donderdag 18 november voor de 4e keer de Monica Lewinsky Award uit voor het Beste Stagebedrijf van Nederland. De Award is een aanmoediging voor bedrijven om meer stagiairs aan te nemen. De stagiair ontvangt een kledingcheque van €500,-. FNV Jong ontving ruim 500 nominaties van jongeren.
Dit jaar is de winnaar: Stichting Wereldhavendagen. Stagiaire Andy Wiemer laat weten dat hij goede begeleiding geniet, lekker veel verantwoordelijkheid krijgt en een ruime stagevergoeding ontvangt. Alles wat een stagiaire dus wenst.