Digitale Zorg Prijs 2024 voor verpleegkundestudenten die alarmdruk op NICU onderzochten

Minister Fleur Agema van Volksgezondheid heeft aan drie verpleegkundestudenten van Hogeschool Windesheim de Digitale Zorg Prijs 2024 overhandigd. Dat is een stimuleringsprijs voor hbo- en wo-studenten die zich inzetten voor digitale zorg of zorgtechnologie. Zij onderzochten de alarmdruk op de Neonatale Intensive Care Unit (NICU) van het Isala Ziekenhuis en of concrete acties deze druk zouden verminderen. Hun onderzoek vond plaats in opdracht van het Lectoraat ICT-innovaties in de zorg. Dit meldt Windesheim.

Baby’s die op de NICU liggen zijn vaak te vroeggeboren of ernstig ziek. Zij liggen aan een monitor die hun hartslag, zuurstof en bloeddruk meten. Op de intensive care voor baby’s van het Isala gaan er in twee maanden tijd zo’n 1,6 miljoen alarmen af. Dit gebeurt wanneer een hartslag bijvoorbeeld daalt, de zuurstofwaarden onder de 90 vallen of de bloeddruk afwijkend is. Per uur gaan er dus gemiddeld 74 alarmen per bed af. Maar verpleegkundigen hoeven niet bij ieder alarm in te grijpen, wat kan leiden tot alarmmoeheid en dus minder alertheid.

Alarmmoeheid terugdringen

Door het aantal valse alarmen terug te dringen, kan ook die alarmmoeheid afnemen. Maar hoe? De studenten ontwikkelden samen met onderzoekers en verpleegkundigen zeven concrete maatregelen, waaronder een alarmpauze, alarmvertraging en protocolaanpassingen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky