(Novum) - Demonstraties van studenten tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs hebben geen nut. Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Marja van Bijsterveldt (CDA) is niet van plan de studenten tegemoet te komen. Dat zei ze zaterdag in het TROS-radioprogramma Kamerbreed.

Universitaire studenten die lang over hun studie doen, mogen maximaal twee jaar vertraging oplopen, voordat zij worden beboet met een hoger collegegeld. Eén jaar voor de bachelor en één jaar voor de master, heeft het kabinet vrijdag besloten. Wie langer studeert, moet jaarlijks drieduizend euro extra collegegeld betalen. Voor hbo-studenten geldt dat zij één jaar mogen uitlopen.

Van Bijsterveldt vindt de plannen van het kabinet 'heel reëel'. "Studenten krijgen in de beginjaren alle steun van de overheid met onder meer een ov-jaarkaart en een basisbeurs. Ze mogen een jaar langer over hun studie doen dan gepland. Als je dan nog niet klaar bent, gaat de eigen verantwoordelijkheid meespelen."

De minister gaf aan de bijdrage van drieduizend euro die studenten moeten betalen als ze te lang over hun studie doen 'heel redelijk' te vinden.

Vrijdagmiddag demonstreerden duizenden studenten in Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Wageningen tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. De acties waren een opmars naar een grote landelijke actie in januari in Den Haag.