Er is 'nauwelijks iemand' van de opleiding journalistiek aan de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) die binnen vier jaar afstudeert. Een aantal studenten dat snel werk vindt, laat het diploma zelfs schieten.

Directeur Peter Blokhuis zegt dat dit een slechte zaak is voor de school, omdat de CHE in die gevallen geen geld ontvangt. Dat meldt de website EdeStad.nl.

De vier erkende hbo-opleidingen journalistiek in Ede, Tilburg, Utrecht en Zwolle kennen traditioneel veel studenten die lang over hun studie doen. Blokhuis: ,,Het is kenmerkend voor deze studenten. Ze zien de noodzaak niet om af te studeren als ze meteen een baan hebben. Bovendien is het geen beschermd beroep. Iedereen kan het worden, ook al heb je geen diploma.''

De opleidingen journalistiek worden meegenomen in een groot onderzoek naar afstudeertrajecten in het hoger onderwijs, naar aanleiding van mogelijke diplomafraude bij hogeschool InHolland. De onderwijsinspectie onderzoekt de wijze waarop scholen voor journalistiek in Nederland diploma's verstrekken aan trage studenten. Zij heeft opheldering gevraagd over het afstudeertraject voor deze 'gevallen'. De eisen die voor hen gelden, moeten de zelfde zijn als die voor andere studenten.

Verleiding
,,Ja, je zou in de verleiding komen om gemakkelijk een diploma te geven. Bij grotere organisaties kan ik me voorstellen dat bedrijfseconomische belangen een motief kunnen zijn. Maar het is onze eer te na om concessies te doen. Bovendien mag dat natuurlijk niet. Maar we moeten wel af van de grote hoeveelheid langstudeerders, want de school krijgt geen geld meer nadat een student hier vijf jaar is'', licht Blokhuis toe.

De directeur zegt dat docenten van de school de studenten die afstuderen regelmatig bestoken, aanmoedigen en begeleiden om de eindstreep sneller te halen. ,,Want het is ook zo dat hoe langer het duurt, hoe hoger de figuurlijke heuvel voor studenten wordt om het af te maken. Je moet veel met ze in gesprek blijven.'' Blokhuis schat dat er nu zo'n tachtig journalistiekstudenten nog aan de CHE zijn verbonden die langer dan vier jaar staan ingeschreven.