Normal_4961
DEN HAAG (ANP) - De SP laakt de aanpak van staatssecretaris Halbe Zijlstra (Hoger Onderwijs) om het hoger onderwijs te herstructureren. Volgens Tweede Kamerlid Jasper van Dijk zal door het kabinetsbeleid het onderwijs minder toegankelijk worden. Ook de kwaliteit van onderwijs komt in het gedrang.

Zo wil Zijlstra onder meer selectie aan de poort van onderwijsinstellingen en mogen scholen het collegegeld deels zelf bepalen. Daarnaast komt er een boete van 3000 euro voor studenten die meer dan een jaar langer over hun studie doen en wordt de basisbeurs voor studenten die een master volgen, afgeschaft.

„Zijlstra legt met zijn plannen de rekening van studeren bij de student", stelt Van Dijk. „Daardoor ontstaat elite-onderwijs voor een kleine groep en moet de rest het doen met massa-onderwijs." Volgens Het SP-Kamerlid doet Zijlstra met zijn plannen de bevindingen van de commissie-Veerman tekort. Die benadrukte in haar rapport onder meer dat de ambities van het hoger onderwijs niet gerealiseerd kunnen worden als er bezuinigd moet worden.

„Daardoor kan Nederland niet in de top vijf van kennislanden komen", vervolgt Van Dijk die zich overigens wel kan vinden in de intake-gesprekken die onderwijsinstellingen, in de kabinetsplannen, met studenten mogen voeren. „Studenten zullen door die gesprekken beter voorgelicht worden voordat ze een studiekeuze maken", aldus Van Dijk. „Maar dat is wat anders dan bijvoorbeeld selectie aan de poort. Het bewijs dat zoiets werkt, is flinterdun."

Vandaag debatteert de Kamer over de voorstellen van Zijlstra.