‘Schrap onderwijsbezuinigingen en laat hbo-professionals het tij keren’

De arbeidsproductiviteit in Nederland staat er niet goed voor. Vorig jaar daalde deze zelfs met 1,3 procent. Groei is dus hard nodig, zegt bestuursvoorzitter Jorrit Snijder van Breda University of Applied Sciences. Hij stelt dat hbo-professionals het roer kunnen omgooien, maar daarvoor moeten de onderwijsbezuinigingen en de kortingen op onderzoek geschrapt worden. Dit meldt Breda University of Applied Sciences. 

Voor een verbeterde arbeidsproductiviteit zijn meer vakprofessionals nodig, onder meer vanuit het hbo. Daar komen hoog productieve werknemers vandaan met veel nieuwe kennis en flexibele inzetbaarheid. Bijna 90 procent van de hbo-studenten vindt meteen na het behalen van het diploma een baan. Snijder zegt dat meer mensen door hogescholen opgeleid moeten worden om de effectiviteit van de bevolking te verbeteren. Maar hiervoor zijn juist investeringen nodig in het hbo, geen bezuinigingen.

Praktijkgericht onderzoek hbo

Hogescholen verschillen van universiteiten met hun praktijkgerichte onderzoeken. “Kort cyclisch, daarmee direct reagerend op vragen vanuit het bedrijfsleven. We lossen problemen op en ontwikkelen innovaties die direct kunnen worden toegepast”, schrijft Snijder. Een hogere arbeidsproductiviteit kan mede bereikt worden door vernieuwing. Maar praktijkgericht onderzoek dat hieraan vooraf gaat staat onder druk door de geplande bezuinigingen. Het kabinet maakt hierin geen onderscheid tussen hoger onderwijs en wetenschappelijk onderwijs, terwijl er wezenlijke verschillen zijn.

Door: Nationale Onderwijsgids / Johanne Levinsky
Afbeelding: BUas