Normal_4953

Met de plannen voor de aanpassing van de studiefinanciering die het kabinet vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, wordt duidelijk dat de coalitiepartijen hun politieke strijd over de rug van studenten voeren. Dat vindt de Landelijke Studenten Vakbond (LSvB).

Een aantal compromismaatregelen hebben ze samengevoegd tot één document, waarin ze een goedweershow opvoeren. Ze spreken van investeringen, beter onderwijs en een doelmatige overheid, maar de maatregelen zijn slechts gericht op het kaalplukken van studenten.

De maatregelen zoals het afschaffen van de studiefinanciering in de masterfase, het afschaffen van het reisrecht voor studenten met studie-uitloop, het afschaffen van de regeling voor studenten met weigerachtige of onvindbare ouders, het uitstellen van het kwijtschelden van de studieschuld en nog een aantal kleine wijzigingen brengt het kabinet allemaal onder in het document ‘studeren is investeren'.

Het zijn maatregelen die het makkelijker of goedkoper maken voor de overheid, maar stuk voor stuk duurder voor studenten. Welke kant het kabinet inhoudelijk op wil, is niet duidelijk. Over concrete investeringen rept het kabinet nog met geen woord. Sander Breur, voorzitter LSVb: ‘de principes of uitgangspunten in het voorstel zijn totaal onduidelijk en spreken elkaar zelfs tegen. De staatssecretaris ruikt alleen geld.'

Deze maatregelen hebben enorme financiële gevolgen voor studenten. Een masterstudie gaat de student duizenden euro extra kosten, zeker als je deze in een andere stad wilt doen en geen reisrecht meer hebt. Daarnaast worden specifieke groepen studenten extra benadeeld.

‘Jongeren die mishandeld zijn door hun ouders, worden nu nog eens extra gestraft, zodat de overheid doelmatiger kan werken. Dit ondanks dat het kabinet aangeeft dat een leenstelsel zo complex is om in te voeren, dat deze winst waarschijnlijk weer teniet wordt gedaan.' aldus Sander Breur.