Normal_6868

Sue Rabbit Roff, een wetenschapper aan de universiteit van het Schotse Dundee, vindt dat het mogelijk moet worden een nier te verkopen. In het bijzonder noemt ze studenten, die nu vaak een enorme studieschuld opbouwen, zo meldt NierNieuws.nl.

Roff vindt dat mensen een van hun nieren zouden moeten kunnen verkopen, en noemt daarbij een bedrag van 28.000 pond (31.800 euro). In het bijzonder noemt zij studenten, die op die manier kunnen voorkomen dat ze zich zwaar in de schulden steken om hun opleiding te kunnen volgen. En in een moeite door kunnen ze dan ook nog een leven redden.

'We verkopen sperma en andere delen van ons lichaam. Wat is er zo bijzonder aan nieren dat er geen prijs aan gekoppeld zou kunnen worden?' stelt Roff in een interview met The Scotsman. Ze denkt dat 30 tot 40 procent van de bevolking het geen slecht idee vindt.

Scotland's National Union of Students is faliekant tegen: de organisatie vindt het idee 'volkomen belachelijk'. Er zou niet van studenten verwacht mogen worden dat zij een lichaamsdeel verkopen om hun studie te kunnen betalen.

Ook in Australië is de oproep van Roff niet goed gevallen. Nefroloog prof. Jeremy Chapman, de vorige voorzitter van de internationale Transplantation Society, noemde haar voorstellen 'moreel verkeerd en slecht geïnformeerd'.